Żywność ekologiczna - dlaczego warto ją kupować?

Udostępnij

Wiele badań naukowych wykazało, że żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa niż tradycyjna. Organiczne owoce i warzywa są mniej zanieczyszczone rakotwórczymi metalami ciężkimi i mają więcej witamin niż konwencjonalne. Organiczne mięso jest zdrowszym wyborem niż mięso z hodowli fabrycznej, ponieważ ma więcej białka i mniej tłuszczu. Dowiedz się, jakie są różnice między żywnością organiczną a konwencjonalną.

Żywność organiczna jest produkowana zgodnie z prawami i zasadami natury. Żywność ekologiczna jest wolna od pestycydów, akceleratorów wzrostu i metali ciężkich. Jednak eksperci nadal wątpią, że żywność organiczna jest zdrowsza od konwencjonalnej. Raport brytyjskiej Agencji Standardów Żywności (FSA) z 2009 roku stwierdza, że nie ma znaczących różnic odżywczych między żywnością organiczną a konwencjonalną.

Inni badacze twierdzą jednak, że praktyki rolnictwa ekologicznego mogą poprawić jakość żywności. Mają na to dowody naukowe. W dużej mierze o tym właśnie pisano w książce "Farmagedon". Prawdziwy koszt taniego mięsa, która właśnie trafiła na polskie rynki.

Żywność ekologiczna - mięso

Mięso z ferm przemysłowych ma mniej składników odżywczych niż mięso zwierząt hodowanych w lepszych warunkach, ze świeżym powietrzem i większą przestrzenią. Nierzadko zwierzęta są karmione zróżnicowaną dietą. Kurczaki, świnie i krowy hodowane przemysłowo są karmione soją i ziarnem. Ich mięso jest bardziej tłuste i ma mniej pożądanych składników odżywczych niż mięso zwierząt, które mogą pasać się na trawie lub skubać drzewa i krzewy.

  • Ekologiczne kurczaki mają do 50% mniej tłuszczu niż kurczaki z przemysłowych ferm. Tłuszcz w tych pierwszych stanowi aż 1/5 ich wagi. Jest to po części zasługa genetyki (wyselekcjonowana hodowla w celu uzyskania pulchnych kurczaków), jak również ich diety (wysokoenergetyczna pasza, którą ledwo mogą poruszać). Kurczaki z ferm transmisyjnych mają o 40 procent więcej tłuszczu niż białka. Również te kurczaki mają tylko jedną piątą DHA (jeden z kwasów tłuszczowych omega-3) w porównaniu z mięsem ekologicznym.
  • Jagnięcina - jagnięta pochodzące od zwierząt hodowanych na pastwisku mają więcej kwasu tłuszczowego omega-3 niż te pochodzące z intensywnej hodowli. Owce są zwierzętami gospodarskimi, które spędzają najwięcej czasu na świeżym powietrzu. Jagnięcina jest dobrym wyborem, jeśli nie jesteś pewien, które mięso pochodzi od zwierzęcia karmionego trawą.
  • Wołowina od krów hodowanych na pastwisku ma 25-50 procent mniej tłuszczu i więcej witaminy E niż wołowina od krów karmionych soją lub ziarnami. Wołowina z krów karmionych trawą ma wyższe stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 niż wołowina z innych ras. Dzieje się tak, ponieważ świeża pasza (rośliny i trawy) zawiera 10-12x więcej ALA - niezbędnego składnika olejów tłuszczowych omega-3 - niż ten znajdujący się w ziarnach.
  • Wieprzowina - Wieprzowina jest bogatsza niż mięso z gospodarstw intensywnych w witaminę E i żelazo (zawiera ich średnio o 60 procent więcej), a także w kwas tłuszczowy omega-3 (zawiera go nawet o 40 procent więcej).