Jak jeść mniej przetworzonej żywności?

Udostępnij

Każda żywność, która została podgrzana do określonej temperatury, np. została przegotowana, zamrożona, pasteryzowana lub zapakowana, jest uważana za żywność przetworzoną. Żywność wysoko przetworzona może być szkodliwa dla naszego zdrowia. Dlaczego warto jeść zdrowo i nie używać przetworzonej żywności? Oto 10 prostych sposobów na zdrowe odżywianie.

Możesz jeść przetworzoną żywność. Jednak konserwy i mrożonki są często obciążone cukrem, solą i innymi szkodliwymi konserwantami. Nasze zdrowie będzie nam wdzięczne za wybieranie zdrowej żywności i bycie świadomym tego, co jemy. Ale jak zacząć?

1. Miej pod ręką zdrowe przekąski

W natłoku codziennych obowiązków łatwo jest kupić przetworzone, pakowane przekąski. Upewnij się, że masz wszystkie składniki gotowe na czas, kiedy będziesz ich potrzebować. Najlepszym wyborem są wszelkiego rodzaju daktyle i orzechy.

Surowe warzywa i owoce, a także przekąski takie jak jajka na twardo i bułki z indyka, chipsy z jarmużu i płatki owsiane, to świetne opcje, jeśli masz czas i możliwości.

2. Zamień rafinowane ziarna na pełne ziarna

Innym sposobem jest wyrobienie sobie nawyku jedzenia całych pokarmów. Ogranicz lub wyeliminuj spożycie białych makaronów, ryżu i chleba, zastępując je makaronami pełnoziarnistymi, brązowym ryżem, chlebem razowym lub tortillami.

Pełne ziarna są bogate w błonnik, który jest cennym składnikiem odżywczym. Chronią organizm przed rozwojem cukrzycy, chorób serca i niektórych rodzajów raka.

3. Pij więcej wody

Słodzone napoje, takie jak napoje gazowane, słodkie herbaty i soki owocowe mają dużo cukru, kalorii i niewiele niezbędnych składników odżywczych.

Możesz zmniejszyć spożycie przetworzonej żywności, stopniowo zastępując je wodą w ciągu dnia. To pomoże Ci poprawić jakość Twojej diety.

Możesz również dodać smak do swojej wody, dodając świeże owoce i zioła.

4. Bądź kreatywny w kuchni

Możesz uczynić swoją ulubioną przetworzoną żywność zdrowszą, robiąc ją w domu. Pozwala to kontrolować, co umieszczasz na swoich talerzach i pozwala eksperymentować z różnymi składnikami.

Możesz zrobić chipsy warzywne z cukinii, rzepy lub plastrów ziemniaków. Następnie upiecz je z oliwą z oliwek i solą.

Zdrowe alternatywy dla przetworzonej żywności, które możesz zrobić w domu to pudding chia i zdrowe batoniki musli. To nie tylko korzyści dla zdrowia, ale także oszczędność pieniędzy.

5. Wypróbuj nowy sposób przygotowywania posiłków

Możesz robić duże partie posiłków raz lub dwa razy w tygodniu, aby zapewnić sobie mnóstwo pożywnych posiłków i przekąsek w lodówce.

Może to pomóc zmniejszyć prawdopodobieństwo, że zrobisz przystanek w sklepie spożywczym w drodze do domu, aby kupić gotową żywność. Aby uniknąć nudy, upewnij się, że wybierasz kilka przepisów, które wykorzystują różne składniki.

6. Jedz więcej warzyw

Aby zwiększyć spożycie nieprzetworzonej, zdrowej żywności, upewnij się, że podczas gotowania w domu uwzględniasz co najmniej jedną porcję warzyw.

Może to być tak proste i nieskomplikowane jak dodanie szpinaku do jajek, ugotowanie kilku brokułów lub dodanie marchewki lub kalafiora do zup lub zapiekanek.

Najlepszym źródłem błonnika są rośliny strączkowe, które mogą pomóc ograniczyć podjadanie i zmniejszyć apetyt.